چگونه مطالعهای مفید داشته باشیم؟
همه ما بارها با این مسأله مواجه شدهایم که با وجود صرف زمان زیاد و چندین بار مطالعه از روی مطالب به نتیجه مطلوب نرسیدهایم. اکثر افرادی که با دانش آموزان و دانشجویان در ارتباط هستند شکایتهای آنها از یادگیری دروس در شب امتحان را شنیدهاند. با وبلاگ دیاکو همراه باشید.
مشکل کار این افراد کجاست؟
واقعيت آن است كه اين گروه از فراگيران، روش صحيح مطالعه را نميدانند و همچنان با روشهای نادرست در حال مطالعه هستند. یادگیری با شیوهی مطالعه ارتباط مستقیم دارد. در واقع یکی از ملزومات یادگیری، مطالعهی فعال و پویا میباشد.
مزایای مطالعه صحیح
- باعث کاهش زمان مطالعه میشود.
- ميزان يادگيري را افزايش ميدهد.
- مطالب مدت طولانیتری در حافظه باقی میمانند.
- بخاطر سپاري اطلاعات را آسانتر ميسازد.
در ادامه به بررسی مختصری از روشهای مطالعه میپردازیم:
1- خواندن بدون نوشتن
یکی از روشهای نادرست مطالعه میباشد. سعی کنید نكات مهم را يادداشت كنید تا هم حضوري فعال و همه جانبه در يادگيري داشته باشید و هم هنگامی که به آنها نیاز دارید به راحتی بتوانید به مرور بپردازید. و خيلي سريع مطالب مهم را مجدداً به خاطر آورید.
2- خط كشيدن زير نكات مهم
اين روش نسبت به روش پیشین در یادگیریِ مؤثر، کمی بهتر عمل میکند اما به هیچ عنوان روش کاملی برای یادگیری نمیباشد زیرا ممکن است تمرکز از روی مطالب به سمت خطکشی برود. در این روش بهتر است ابتدا فراگیران مطالب را کامل بخوانند سپس به بررسی و خطکشی نکات مهمتر بپردازند.
3- حاشيهنويسي
حاشیهنویسی نسبت به روشهایی که تاکنون گفته شد بهتر میباشد. اين روش برای مطالبی که اهمیت چندانی ندارند بیشتر استفاده میشود اما برای مطالعهی مطالب درسی روش کاملی به شمار نمیآید.
4- خلاصهنويسي
شاید بتوانیم خلاصهنویسی را یکی از روشهای مناسب مطالعه به حساب آوریم اما بیشک این روش بهترین و بینقصترین روش مطالعهی موجود نمیباشد. در این روش برداشتهای شخص مطالعهکننده از مطالب خوانده شده در دفتری یادداشت میشود به این منظور ابتدا خواننده مطالب را میخواند و پس از درک صحیح، خلاصهای از آنها را یادداشت میکند.
5- كليدبرداري
در این روش شما مطالب را میخوانید و پس از درک کامل متن، کلمات و نکات کلیدی متن را از آن استخراج میکنید. كليدبرداري روشي بسيار مناسب براي یادگیری مؤثر میباشد در واقع كلمهی كليدي كوتاهترين، راحتترين، بهترين و پرمعنيترين كلمهاي است كه با ديدن آن، مفهوم جمله تداعي شده و به خاطر آورده ميشود.
6- خلاقيت و طرح شبكهاي
اين روش بهترين شيوه براي يادگيري مطالب درسي میباشد. در اين روش شما مطالب را ميخوانيد سپس نكات کلیدی را به زبان خودتان يادداشت ميكنيد و در نهایت كلمات كليدي را به صورت طرح شبکهای مشخص میکنید. یعنی کلمات کلیدی اصلی و فرعی را سازماندهی میکنید به این صورت شما در مطالعات بعدی میتوانید با استفاده از طرح شبکهای به راحتی به مطالب مورد نظر دسترسی داشته باشید. این روش تا حد زیادی بازده مطالعه را بالا میبرد و باعث تسریع در فرآیند یادگیری میشود.
چند نکته جهت مطالعه بهتر
- به جاى درک لغت به لغت یک جمله، سعی کنید مفهوم جمله را درک کنید.
- برای افزایش تمرکز و سرعت مطالعه، صفحات را با دست چپ و از بالای صفحه ورق بزنید.
- زمان مناسب برای مطالعه را بشناسید. انتخاب زمان مناسب، از عوامل ایجاد تمرکز است؛ بهترین زمان برای یادگیری پس از استراحت مخصوصاً پس از ورزش صبحگاهی میباشد.
- در صورت امکان محل مطالعهی خود را متناسب با موضوع مورد نظر خود انتخاب کنید. این کار به افزایش توجه و به بهرهوری شما از مطالب بسیار کمک میکند.
- سعی کنید از قبل مطالب را پیشخوانی کرده باشید تا ذهن شما با کلیات مطلب آشنایی داشته باشد.
- یکی از روشهای شروع مطالعه، سؤالی کردن میباشد. یعنی شما عنوان را در ذهن خود به یک سؤال تبدیل کنید و به این ترتیب یادگیری مفاهیم برای شما تسهیل میشود.












