پایگاه داده
پایگاه داده "DataBasse" به مجموعهای از دادهها با ساختار منظم گفته میشود. در واقع ذخیرهی ساده اطلاعات در یک پرونده را نیز میتوان نوعی پایگاه داده دانست، اما در مفهوم تخصصی، منظور از پایگاه داده، مجموعهای از اطلاعات است که در قالبی ذخیره شده و با استفاده از ابزارهای الکترونیکی قابل خواندن و یا تغییر هستند. پایگاه داده میتواند انواع اطلاعات متنی، عددی، تصویری و... را در خود ذخیره کند. با دیاکو همراه باشید.
ویژگی و مزایای ذخیره اطلاعات در پایگاه داده به شرح زیر است:
-
اشتراکی شدن:دادهها در یک پایگاه داده بین چندین کاربر و برنامه کاربردی به اشتراک گذاشته میشوند و همه آنها میتوانند همزمان به این دادهها دسترسی داشته و یا آن را تغییر دهند.
-
ماندگاری:زمانی که دادهها در یک پایگاه داده ذخیره شود، پایدار بوده و از بین نمیرود، البته باید در نظر داشت که یک سیستم مدیریت پایگاه داده یا بعبارتی (RDBMS) با استفاده از راهکارها و ابزارهای مختلفی که در اختیار مدیر سیستم قرار میدهد، این اطمینان خاطر را ایجاد مینماید.
-
امنیت:بخش امنیت، درواقع نحوه دستیابی به دادهها را تعیین میکند و اطمینان میدهد که دستیابی به اطلاعات از طریق مناسب و امن انجام میپذیرد.
-
سازگاری:داده در پایگاه داده با مقدار واقعی آن در دنیای خارج سازگار است. وقتی اطلاعات در بیش از یک نقطه ذخیره شود و لازم به تغییر آن باشد، اگر این تغییر در همه نقاط انجام نشود، ناسازگاری به وجود میآید. وظیفه کنترل این سازگاری برعهده پایگاه داده است.
-
کاهش افزونگی:اطلاعات در پایگاه داده دارای کمترین افزونگی است. کاهش افزونگی به این معنا است که هیچ اطلاعاتی در پایگاه داده به صورت تکراری ذخیره نمیشود.
-
استقلال:تغییر در نمایش فیزیکی، تکنیکهای دستیابی و یا سازماندهی اطلاعات در پایگاه داده تأثیری روی برنامههای کاربردی ندارد.
برخی از بهترین پایگاه دادهها عبارتند از:
Mysql
یکی از پرکاربردترین سیستم های متن باز یا Open Source برای مدیریت پایگاه داده است که شرکت سوئدی Mysql AB ایجاد و اولین نسخه آن در سال 1995 معرفی شد. مالکیت این شرکت در حال حاضر در اختیار شرکت Oracle است، SQL در واقع زبانی است برای استفاده در سیستمهای مدیریت پایگاه داده رابطهای (RDBMS) طراحی شده و عبارت Mysql اشاره به این زبان دارد، در واقع Mysql برای اجرای دستوراتی مانند دستور مربوط به ساخت جدول، ذخیره، جستجو، انتخاب، ویرایش و حذف اطلاعات از زبان SQL استفاده میکند. از آنجایی که این سیستم مدیریت پایگاه داده جزئی از خانواده LAMP (Linux, Apache, Mysql, Perl/PHP/Python) است، لذا بیشترین سازگاری و کارایی را در این حیطه دارد و انتخاب اول برنامهنویسان PHP به حساب میآید. با Mysql میتوانیم اطلاعات مورد نظر را در دیتابیسی که در سرور ایجاد میکنیم ذخیره کرده آنها را بر طبق اهداف برنامه به صورت حرفهای دستهبندی و هر زمان نیاز بود در اطلاعات جستجو و مقادیر دلخواه را استخراج کنیم. این قابلیتها برای طراحی برنامههای داینامیک وب جزء ملزومات اولیه هستند و Mysql به خوبی این نیازها را پوشش میدهد.
Oracle
اوراکل همانند برخی از شرکتها، استانداردهای صنعت بینالمللی آمریکا (ANSI) که شامل اضافه کردن توابع میباشد را قبول دارد. سال 1977 شركتی به نام اتحادیه نرمافزارهای رابطهای یا RSI تشكیل شد كه با استفاده از زبان های C و SQL یك RDBMS به نام اوراكل تولید گردید. اولین محصول این شركت در سال 1979 وارد بازار شد. نسخه بعدی آن، تحت سیستم عامل RSX11 كار میكرد و بلافاصله در سال 1980 روی سیستم DEC VAX انتقال یافت. نسخه 3 اوراكل در سال 1983 وارد بازار شد كه تغییراتی در زبان SQL بوجود آورد و كارایی سیستم را بهبود بخشید. این نسخه برخلاف نسخه پیشین خود كاملا با زبان C نوشته شده بود. اتفاق مهم در این سال تغییر نام شركت بود كه به «اوراكل» تغییر كرد. در 1984 نسخه 4 به بازار آمد كه نخستین نسخهای بود كه Read Consistency را شامل میشد. نسخه بعدی آن در سال بعد یعنی در 1985 عرضه شد كه اولین نسخه Client/Server محسوب میشد. اوراكل در 1988 نسخه 6 خود را ارائه داد كه روی انواع سیستم عاملها قابل اجرا بود. نسخه 7 این محصول در سال 1992 به بازار آمد و شامل تغییرات زیادی در زمینه افزایش كاربری حافظه،CPU و I/O بود. این نسخه كاملا ویژگیهای RDBMS را دربرگرفت. نسخه 8 در 1997 معرفی شد كه در آن امكان پیادهسازی اشیاء و چند قابلیت و ابزار جدید مدیریت گنجانده شده بود. اوراكل 9 در 2001 ارائه گردید كه رابط كاربری سادهتر و قدرت ادغام با JAVA را داشت. همچنین در سال 2003 نسخه 10 اوراكل عرضه شد كه تحولی شگرف در عرصه پایگاه دادهها بوجود آورد.
سایر پایگاه دادهها عبارتند از: SQL Server، PostregSQL، DB2 و...
سایر مطالب خواندنی بخش وبلاگ سایت دیاکو را نیز مطالعه نمایید.












